Begreppet klassrum innefattar egentligen flera olika typer av lektionssalar. Allt beroende på vilket ämne man undervisar i.
Det klassiska klassrummet ska ha en jämn belysning i hela rummet med ett medelvärde på 500 lux och en jämnhet på 0,6.
Ett klassrum används för en mängd olika aktiviteter, från individuella studier och grupparbeten till presentationer och praktiska övningar. Detta kräver ett flexibelt belysningssystem som kan anpassas efter behov. Därför är det viktig att kunna gruppera armaturerna i olika zoner och att ljusflödet kan styras.
Många klassrum har ljusinsläpp på ena sidan av rummet och då kan det vara lämpligt med ljusreglering med en dagsljussensor om ser till att alla elever (och lärare) får samma ljus.
Väggar, tak och golv
För att uppnå ett bra ljus även på väggarna rekommenderar vi att använda en armatur som även har uppljus.
Belysningskraven för väggar och golv är 150 lux och för taket är det 100 lux. Samtliga med en jämnhet på minst 0,1.
Tavelbelysning
Whiteboard eller annan tavla ska också belysas, samtidigt ska inte läraren bli bländad. Här krävs det också 500 lux men med 0,7 i jämnhet och värdena ska mätas vertikalt.
Jämnhet och zonindelning
Många klassrum har fönster endast längs ena väggen. Det innebär att man får ett naturligt ljusinsläpp i en del av lokalen medan motstående sida endast kan förlita sig på belysningen. För att ge en jämn belysningsstyrka i hela rummet rekommenderas att man använder armaturer som kan ljusregleras och som styrs av dagsljussensor. Placera sensor centralt i klassrummet, eller integrerat i varje armatur. Med en centralt placerad sensor krävs det att den kan dela in rummet i zoner och mäta ljuset i de olika zonerna. Däremot kan varje armatur ge rätt ljusflöde om sensor finns integrerat i varje armatur.
Särskilda typer av klassrum och undervisningssalar
För mer specialiserad undervisning ställer man ofta andra och högre krav på belysingen. Exempelvis när det gäller lektionssalar för konst.
Högst krav är det för ateljéer i konstskolor. Minimikravet ligger på 750 lux och jämnhet på 0,7. Det ställs även krav på färgåtergivningen som ska ha ett Ra-värde på 90 eller mer. Färgtemperaturen ska ligga mellan 4000 K och 6500 K.
Ritsalar har lite lägre krav. Lika många lux, 750, men jämnhetskravet är bara 0,6 och man nöjer sig med ett Ra-värde på 80 eller mer.
I båda de här typerna av undervisningsrum bör man ta hänsyn till insläpp av naturligt ljus. Man bör då också kunna reglera belysningen så man upprätthåller så hög jämnhet som möjligt.
Installationstips
Genom att använda armaturer med integrerade sensorer för både närvaro och ljusnivå sparar du både kabel och arbetstid. Armaturerna ansluter du med stickpropp eller snabbkopplingssystem från Wieland eller Wago.
Vill du komplettera med tryckknappar för manuell styrning finns även dessa i trådlösa utförande.
Välj armaturer med bra ljusspridning för att hålla nere antalet rader. Installationen går då snabbare.