Med fokus på bra belysningslösningar för både installatör, fastighetsägare och hyresgäst.

Ljusreglering

Varför ska man ljusreglera ?

Det finns flera anledningar till att ljusreglera – alltså att förändra ljusflödet mellan 0 och 100 procent. Syftet är att sänka energiförbrukningen i huvudsak, men också att förlänga armaturernas livscykel.

Den enklaste och mest vanliga formen är att automatiskt tända och släcka vid givna tider, alternativt när någon går in i rummet. Det görs via ett tidur respektive en sensor som sitter i lokalen.

På så sätt sparar man energi genom att inte låta det stå tänt i onödan.

Är det en stor lokal väljer man ibland at sektionera upp den så att olika rörelsedetektorer styr olika armaturer.

I vissa fall vill man ha rätt nivå på ljuset oavsett om det kommer in naturligt ljus i lokalen eller inte. Ett vanligt exempel på detta är klassrum som har en sida med fönster som släpper in mycket dagsljus medan motstående sida vetter mot korridoren och saknar ljusinsläpp. Då används ljussensor som känner av luxnivån i olika delar av klassrummet och korrigerar armaturens ljusflöde utifrån vad som krävs. Genom detta får man samma jämnhet på ljuset i hela klassrummet vilket har en positiv inverkan på inlärningsprocessen.

Man kan också välja att inga armaturer ska tändas om belysningsstyrkan i rummet redan uppnår den önskade.

Att ta steget in i ett märkt rum känns inte alltid bra, oavsett hur säkert det än är. Därför väljer man i vissa fall att ha en trygghetsskapande grundljusnivå. Denna kan vara lågt inställd till exempelvis 10% av armaturens maximala ljusflöde. När rörelse sedan detekteras så ökas ljuset till max (eller annat föreställt värde). Den här funktionen är vanlig i trapphus och garage.

Om du kombinerar alla de här typerna av ljusreglering kommer det att påverka energiförbrukningen på ett positivt sätt, men du får många gånger också ett bättre ljus. 

Ljusreglering behöver vare sig kosta mycket eller vara komplicerat. Det finns komplexa system som knyter ihop olika fastighetssystem men även väldigt enkla system av plug and play typ. 

Vanliga system för ljusreglering

Marknaden erbjuder en stor variation av system för ljusreglering. En del av dem är begränsade till en specifik armaturtillverkare eller en viss modell.

Här under hittar du fyra av de större systemen på marknaden som inte är knutna till någon särskild tillverkare. 

Plejd

Ett system för ljusstyrning i både hemmiljö och kommersiella lokaler som blivit synonymt med enkelhet och användarvänlighet.

Läs mer »

Koolmesh

Trådlöst system för ljusreglering i både små och stora anläggningar. Mångsidigt och flexibelt och enkel programmering.

Läs mer »

Dali

Det mest vanliga systemet för ljusreglering i alla typer av lokaler utan begränsningar i storlek.

Läs mer »

Fler sätt att ljusreglera

Det mest klassiska sättet att reglera ljusstyrkan är med en vriddimmer. Den ”klipper” av sinuskurvan i dess bakkant eller framkant och på så sätt minskar ljuset genom att ljuskällan får en lägre spänning. Detta var ett bra sätt att dimra ljuskällor med glödtråd men är inte lika lätt idag med LED-ljuskällor.
Plejds DIM-01 och DIM-02 arbetar med fasdimring och skulle kunna beskrivas som en traditionell vriddimmer som är uppkopplad.

En mer modern variant är switchDim, PushDim eller fasimpuls. Det finns ytterligare benämning på detta.
Man använder en återfjädrande tryckknapp som skickar in spänning till drivdonet. Ett snabbt tryck tänder eller släcker lampan och håller man inne knappen så ökar eller minskar ljuset. Ett system som ofta används i skolor, kontor och andra kommersiella lokaler.
i princip alla drivdon som har en ingång för Dali-styrning klarar av att hantera fasimpuls.