Med fokus på bra belysningslösningar för både installatör, fastighetsägare och hyresgäst.

Vanliga frågor

Belysning är så mycket mer än bara ljus. Det finns många parametrar att ta hänsyn till. En av de vanligaste frågorna är hur mycket ljus, eller hur många lux, det krävs i en viss lokal. Många gånger är svaret mer komplext än bara ett givet luxvärde eftersom man måste ta räkna in flera aspekter.

Vi har sammanställt några av de vanligaste frågorna här nedan med korta sammanfattande svar. För vissa ämnen finns det mer utförlig information på vår tekniksida.

Hur många lux krävs på ett lager ?

Detta är nog den vanligaste frågan vi får. Kanske för att många lagerhallar byter ut sina gamla lysrör till nya armaturer. 
Belysningskraven för lager beror helt på vilka arbetsuppgifter som utförs.

Generellt gäller 150 lux på golvnivå plocklager. 

Vad som gäller för övriga ytor hittar du under belysningskrav för lager.

Generellt sett är svaret NEJ. LED-lysrör kan vara en acceptabel lösning för enstaka armaturer som inte används särskilt ofta Till exempel i ett teknikutrymme som tänds en gång i månaden. I lokaler med längre drifttider och många armaturer finns det så pass mycket nackdelar att det inte rekommenderas.

Utifrån ett allmänt perspektiv finns det ingen färgtemperatur som är bättre än någon annan. Vad man väljer för färgtemperatur beror mer på arbetsuppgifterna och lokalens fysiska utformning. I vissa fall finns det krav på färgtemperatur i SS-EN 12464-1

Övergripande så säger arbetsmiljölagen att ljuset ska vara tillfredställande. Detta ligger till grund för Arbetsmiljöverkets föreskrifter där man hittar 5 punkter som anger vad god belysning är.

De här 5 punkterna refererar till standarden SS EN 12464-1 och de värden som finns upptagna där.

Så kortfattat kan man säga att bra belysning är ett lagkrav och definitionen av bra belysning är en europeisk standard. 

HCL – Human Centric Lighting – är en term som innebär att ljuset ska efterlikna det naturliga ljuset under dagen. Det finns olika benämningar på detta beroende på tillverkare. Att reglera ljusets färgtemperatur och intensitet under dagen syftar till att skapa tillräckliga nivåer av rätt ljus som motsvarar det ljus kroppen behöver.

Vanliga ljuskällor i hemmiljö (typ E27 och E14) dimras enklast med en vanlig fasdimmer. Tänk på att den ska vara avsedd att klara LED-last. 

I de flesta andra installationsmiljöer finns det olika system att välja på. Har man många olika armaturtyper från olika tillverkare är DALI ett. bra alternativ då det inte är knutet till en speciell tillverkare.

Du hittar mer information på vår sida om ljusreglering.

CLO – Constant Light Output – är ett begrepp som innebär att man har samma ljusflöde ur armaturen under hela dess livstid. Normalt har man en minskning av ljusflöde under LED-diodens livslängd, men man kompenserar detta genom att öka strömstyrkan till dioden under tid.

Lysrör innehåller kvicksilver och andra skadliga ämnen. Lysrör av typen T5 hade från början en dispens från utfasningen, men denna har nu tagits bort. Kort livslängd och skadliga ämnen är de främsta orsakerna till att lysrören nu fasts ut.

En produkts IP-klass visar hur välkapslad den är för att motstå fukt och fasta föremål. Med fasta föremål avses även så små saker som damm. Vilken IP-klass som krävs beror på miljön där den ska installeras.

I den här miljön bör man tänka på att armaturerna ska vara D-märkta och att det finns en del krav på installationerna när det avser kabelförläggning och material. När det gäller belysiningsstyrka och jämnhet beror det på hur ridhuset ska användas. Om det är nationella tävlingar eller bara enkel träning.

Enkelt förklarat är lumen den mängd ljus som strömmar ut från en ljuskälla. Lux är den mängd ljus som träffar en definierad yta.

Eftersom ljus reflekteras olika beroende på olika ytors reflektionsgrad kan samma yta ha olika mycket ljus, med samma ljuskälla, beroende på hur rummet är möblerat och färger på väggar och golv.

LED-ljuskällor som ersätter gamla glödlampor har som bekant en avsevärt lägre effekt. Den dimmer du använt tidigare är gjord för att användas med en viss lägsta effekt. När du byter till nya LED-ljuskällor kommer förmodligen denna lägsta effekt inte att uppnås. I princip betyder det att dina ljuskällor ligger ”utanför” vad som kan dimras. 

Att fastställa antal armaturer och dess placering görs enklast med ett program för ljusplanering. Det vanligaste programmet på marknaden är Dialux, och är helt kostnadsfritt.

På vår sida om Ljusberäkning kan du läsa mer om planeringsprocessen för belysningsanläggningar.

Hittar du inte svar på din fråga ?

Detta är förenklade svar på de vanligaste frågorna. Du hittar djupare information på webbplatsen. Har du mer specifika frågeställningar för ett projekt erbjuder vi konsultation mot timdebitering.

Du kan alltid skicka in dina frågor på fragor@belysningsverket.se
Vi kommer INTE att påbörja något som medför kostnader utan att kontakta dig i förväg. Vissa frågor är av allmänintresse och kommer då att läggas upp här om inte svaret kräver någon större utredning.

Frågor kring val av armaturtyp kan vi ge generella svar på.

Vi hjälper även till med projektspecifika ljusberäkningar och energikalkyler mot timdebitering.