Belysningen i ett väntrum spelar en viktig roll för att skapa en trivsam, trygg och välkomnande miljö för besökare. Eftersom väntrummet ofta är den första platsen där människor vistas, är det viktigt att belysningen inte bara fyller en funktionell roll utan också bidrar till en positiv upplevelse.
Grundläggande belysningskrav
För väntrum rekommenderas en belysningsstyrka på 200-300 lux. Det högre värdet avser lokaler där så kallad anpassad nivå krävs. Det kan handla om att delvisas personer med sämre synförmåga där. Detta är tillräckligt för att ge god visuell komfort utan att skapa för starkt ljus som kan upplevas som obehagligt. Jämnheten får inte understiga 0,4. Det är viktigt att belysningen är jämnt fördelad för att undvika skuggor och mörka hörn, vilket kan skapa en otrygg känsla.
Ljuskvaliteten är avgörande. Ljus utan flimmer och med en färgåtergivningsindex (CRI) på minst 80 säkerställer att färger återges naturligt. Färgtemperaturen bör ligga mellan 3000–4000 Kelvin, vilket ger ett varmt till neutralt vitt ljus som känns lugnande och inbjudande.
Kombination av ljuskällor
En kombination av allmänbelysning, punktbelysning och dekorativ belysning skapar en balanserad atmosfär. Dimbara ljuskällor kan anpassa ljuset efter dygnets tid och stämningen som önskas i rummet.
Sammanfattningsvis ska väntrumsbelysning vara funktionell, energieffektiv och bidra till en lugn och behaglig upplevelse för besökarna.
Även om kravet på bländning är UGR 22, så rekommenderas att använda väl avbländade armaturer för att ge en lugnar känsla i rummet. LED-paneler med ljusöppningen i samma nivå som undertaket kan skapa en kall och steril miljö. Rådet är att försöka dra in ljuskällan. Antingen med en armatur som har indragen ljuskälla, eller att använda en förhöjningsram till LED-plattan.
Hygienklass
Väntrum håller normalt hygienklass 2. Beroende på armaturtyp kan det vara viktigt att använda en som är tålig mot regelbunden rengöring. Detta gäller framförallt ytor som patienter kommer åt, exempelvis en bordslampa. Armaturer infällda i undertak behöver normalt inte städas med desinfektionsmedel, men kontrollera alltid att armaturens ljusöppning klarar av regelbunden avtorkning.