Ljusberäkning är en central del av belysningsplanering. Syftet med en ljusberäkning är att säkerställa att en belysningslösning uppfyller både tekniska krav och användarbehov. Genom att beräkna ljusnivåer, jämnhet, bländning och energieffektivitet kan man skapa en optimal ljusmiljö som är säker, bekväm och kostnadseffektiv.
DIALux är ett professionellt belysningsberäkningsprogram som används för att simulera och analysera belysningslösningar i olika miljöer. Programmet är utvecklat av DIAL GmbH och erbjuder en 3D-simuleringsmiljö, där ljusdesigner kan testa olika armaturer och ljuskällor.
DIALux används ofta för att säkerställa att belysningen i ett projekt uppfyller belysningskraven enligt europeiska standarder, såsom EN 12464-1 (belysning för arbetsplatser inomhus) och EN 12193 (belysning för sportanläggningar).
Armaturtillverkare tillhandahåller ljusfiler för sina olika armaturer. Varje fil innehåller information om armaturens olika egenskaper såsom ljusspridning, färgtemperatur och ljusflöde.
Programmet kan visualisera och beräkna ytor både inomhus och utomhus i 3D-miljö. Du kan få resultat genererat för vilken beräkningsyta du vill, oavsett om den är horisontell, vertikal eller cylindrisk.
Dialux har också funktioner för att importera och exportera ritningar i DWG-format. Det innebär att du kan ta en konstruktionsritning för byggnad och ljussätta varje rum och därefter exportera den igen. Man har då fått med alla armaturers placering i ritningen.
Att armaturerna placeras korrekt vid installationen är viktigt för att jämnheten ska uppnå önskat värde.
Att läsa och tolka en ljusberäkning
Resultatet av ljusplaneringen (ljusberäkningen) brukar presenteras både visualiserat och i tabellform.
De viktigaste värdena är normalt belysningsstyrka och jämnhet, oftast mätt 85 cm ovan golvet. Dessa framgår normalt i en tabell för varje rum (eller beräkningsyta i de fall ett rum har flera beräkningsytor). Vanligtvis presenteras även resultatet mer visuellt där det framgår hur belysningsstyrkan fördelar sig över rummet eller beräkningsytan.

Normalt sett gör man ljusberäkningar baserat på tomma lokaler. I synnerhet när det gäller nyproduktion och man inte känner till hur lokalen kommer att användas eller inredas.
Har man däremot en lokal som redan är inredd kan man ljusplanera utifrån detta. Exempelvis kan man i en lagerhall rita in pallställ med deras mått och på så sätt få ett resultat som stämmer väldigt bra överens med hur det kommer bli i verkligheten.
Programmet tar då i beräkning hur ljuset reflekteras av olika ytor på de objekt man ritat in.
De värden man oftast fokuserar på är belysningsstyrka (lux), jämnhet samt bländning.
Ljusberäkningen ligger också till grund för installatören då den anger armaturernas placering.
Därefter kan man också utföra mätningar av ljuset för att kontrollera att installationen lever upp till det som beräknats.
Varför avviker värdena när man kontrollanter ljuset ?
Först och främst finns det en tolerans på 3% enligt branschstandard när det gäller ljusflödet.
De belysningsstyrkor som redovisas i en ljusberäkning är medelvärden för hela lokalen. Det innebär att man måste göra mätningar på flera mätpunkter och sedan räkna fram medelvärdet utifrån dessa.
Däremot kan man i ljusberäkningen få fram värden på givna positioner och man får då utgå från dess x- och y-koordinat när man mäter.
En annan viktig faktor som kan spela in är reflektansen på rummets ytor. De flesta ljusberäkningar görs med standardvärden för vissa typer av lokaler. Om reflektansen skiljer sig avsevärt i verkligheten jämfört med beräkningen kan man få värden som avviker. Oftast handlar detta om att man har avsevärt mörkare kulörer i lokalen än man räknat med i ljusberäkningen.
Rummets möblering är ytterligare en faktor som spelar stor roll. I princip alla ljusberäkningar görs utifrån tom lokal. Gör man en mätning av ljuset i en lokal där det finns inredning kommer värdena att skilja sig markant.
Detta märks i synnerhet när man placerar större inredning som exempelvis hyllor, pallställ och butiksinredning.
Behöver du hjälp med belysningsplanering ?
Belysningsverket erbjuder tjänster såsom ljusberäkningar, energi- och TCO-kalkyler. Vi kan arbeta utifrån dit val av armaturer eller utforma förslag.
Som underlag fungerar allt från en enkel skiss till CAD-ritningar i DWG-format.
Vi erbjuder tjänster till både löpande taxa eller fast pris.
Tack för att du kontaktar Belysningsverket